تیپ ترونیک و کاربردهای آن – دنا پلاس توربو اتوماتیک
در اکثر گیربکسهای اتومات حالت تیپ ترونیک یا همان حالت دنده دستی وجود دارد. دنا پلاس توربو اتومات نیز از این ویژگی بهره میبرد. اما تیپ ترونیک چیست؟ در چه مواردی کاربرد دارد؟ استفاده از آن به چه صورت است؟ چه مزایا و معایبی دارد؟ در ادامه با ما همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.
1 تیپ ترونیک چیست؟
همانطور که گفتیم تیپ ترونیک حالتی است که با استفاده از آن دندههای ماشین دیگر به صورت خودکار تعویض نمیشوند و شما میتوانید شخصا با بالا یا پایین کردن سر دنده، دنده را کاهش یا افزایش دهید.
2 تیپ ترونیک چطور فعال میشود؟
در دنا پلاس توربو اتوماتیک در حالتی که وضعیت دنده در حالت درایو (D) قرار داشته باشد، با حرکت سر دنده به سمت راست، گیربکس به حالت تیپ ترونیک یا دنده دستی میرود و با حرکت مجدد سر دنده به سمت چپ نیز به حالت اتومات بر میگردد.
نحوه تغییر دنده از حالت اتومات به دنده دستی و بالعکس:ر حین حرکت نیز میتوان حالت تیپ ترونیک را فعال کرد؟
هیچ محدودیتی برای استفاده از حالت دنده دستی وجود ندارد و شما میتوانید در همه شرایط شامل حالت سکون و در حال حرکت حالت دنده دستی (تیپ ترونیک) را فعال و یا غیرفعال کنید.
4 از کجا بفهمیم حالت تیپ ترونیک فعال است؟
زمانی که اهرم دنده در وضعیت درایو به صورت اتوماتیک قرار داشته باشد در کامپیوتر سفری صفحه کیلومتر عبارت D را مشاهده میکنید، اما زمانی که حالت دنده دستی شما فعال باشد دنده فعال گیربکس در آن زمان با یک عدد از 1 تا 6 نمایش داده خواهد شد.
5 در حالت دنده دستی دیگر دنده به صورت خودکار عوض نمیشود؟ و باید حتما دستی آن را تغییر دهیم؟
خیر اینطور نیست. در حالت دنده دستی زمانی که دور موتور از 6 هزار فراتر رود، گیربکس به صورت خودکار دنده را افزایش میدهد.
6 در حالت تیپ ترونیک چطور دندهها را عوض کنیم؟
زمانی که دسته دنده که در وضعیت درایو D قرار دارد به سمت راست داده و حالت دنده دستی فعال شد تنها کافیست با فشار کمی دسته دنده را به بالا یا پایین تکان دهید تا دنده ها تغییر کنند. با فشار آرام دنده به سمت بالا دنده شما افزایش و با فشار آرام به سمت پایین دنده شما کاهش یا اصطلاحا معکوس میشود.
نحوه تعویض دندهها در حالت دنده دستی (تیپ ترونیک):
7 کاربرد حالت دنده دستی چیست؟
همانطور که میدانید گیربکس دنا اتومات در حالت تغییر دنده خودکار، دندهها را در دور موتور پایین عوض میکند. حال زمانی که شما بخواهید دنده را در دور موتور مد نظر خود عوض کنید بایستی حالت تیپ ترونیک را فعال نمایید.
مهمترین کاربرد حالت تیپ ترونیک در دو وضعیت است: 1- ترافیک سنگین و 2- رانندگی در سربالایی و سرازیریها
1- رانندگی در ترافیک:
در ترافیکهای سنگین که معمولا با حرکت و ایست زیاد خودرو انجام میشود بهتر است تا گیربکس را در حالت دنده دستی قرار دهید. چرا؟ به این دلیل که زمانی که گیربکس در حالت اتوماتیکباشد با هر بار حرکت خودرو دنده ابتدا 1 و سپس سریعا به 2 تعویض خواهد شد که این تعویض دنده های زیاد در طولانی مدت باعث اصطهلاک بیشتر گیربکس خودروی شما خواهد شد. پس در ترافیک های سنگین دنده را در وضعیت تیپ ترونیک و دنده 1 قرار داده و تا زمانی که از ترافیک خارج نشدید به دنده اتومات باز نگردید.
2- رانندگی در سربالایی و سرازیریها
در زمانی که در سربالاییهای شدید مانند گردندهها و یا ورودی و خروجی پارکینگ قرار دارید برای کنترل بهتر و شتاب بالاتر، بهتر است تا دنده را در وضعیت تیپ ترونیک قرار دهید. در سرازیریهای شدید نیز همین امر صادق است.
8 در دور موتور بالا هستم و اشتباها به جای بالا دادن اهرم دنده، آن را به پایین فشار میدهم، گیربکس خراب میشود؟
خیر، گیربکسهای اتومات هوشمند هستند و اگر شما در دور موتور بالا اشتباها به جای افزایش دنده، آن را کاهش دهید، هیچ اتفاقی نمیافتد و دنده تغییر نمیکند.
در صورتی که در مورد حالت دنده دستی یا تیپ ترونیک سوالات بیشتری دارید، در بخش کامنتهای همین مطلب بپرسید تا به آن پاسخ دهیم.